maanantai 20. maaliskuuta 2017

Johdatus hiihtovaellukseen

No niin! Ensimmäinen askel kohti pitkää hiihtovaellusta on otettu. Käytin kerrankin loman alun hyödylliseen toimintaan, pakkasin sukset ja rinkan ja astahdin 1:49 junaan. Raiteet veivät minut Lahteen Arktiset Avotunturien arktisen hiihtovaelluksen johdatuskurssille. 

Viikonloppu alkoi kahvilla ja leivällä. 
Sen perään vedettiin muutaman tunnin teoriaosuus siitä, miten arktisilla ja tunturialueilla selviydytään ja miten toimimalla reissusta tulee siedettävä. Juteltiin varusteista ja leirikäytännöistä, sekä liikkumisesta itsestään. 

Teoriaa on hyvä seurata käytännön harjoitteilla, joten siirryttiin Vesijärven rantaan, jaettiin varusteita, käytiin vähän läpi reissuvalmistelua ja alettiin hiihtää. Itse reissussa tahdin on tarkoitus olla 3-4 legiä, ruokatauko, 3-4 legiä: nyt vedettiin yksi legi (50 minuuttia hiihtoa, jota seuraa 10 minuutin tauko), ruokatauko ja puolikas legi, jonka päätteeksi leiriydyttiin. Seuraavana aamuna harjoiteltiin läpi aamutoimet ja liikkeellelähtö, ja rannassa varustehuolto. 

Tämä oli hyödyllinen viikonloppu. Leiritoimet, varusteet ja toimiminen oli tuttua hössäkkää, eikä uutta infoa tullut kuin pidempien reissujen suunnittelun osalta. Oli tosi jees tutustua muihinkin kuin "oman porukan" telttakäytäntöihin. Se tärkein osio oli kuitenkin tämä: Joudun muuttamaan hieman treenisuunnitelmiani. 

Nopeasti kävi selväksi, että mulla on keskivartalon kanssa ongelmia. Kunnon puolesta jaksaa kyllä vetää ahkiota enemmälläkin painolla, mutta alaselkä alkoi nopeasti väsyä ja, koska tykkään tehdä asioita kuitenkin silleen epämukavuudensietokyvyn rajoissa, asialle pitää tehdä jotain ennen täysipäiväistä legittämistä. Tämän saman keskivartaloasian voi muuten todeta rinkan kannossa, mutta se ei ole koskaan ollut hankaloittava tekijä: rinkka vain lepää alaselän päällä ja jalat tekevät suurimman työn. Nyt koko voimabalanssi muuttui sen verran, että alaselkä alkoi säteillä ylöspäin, jolloin jatkuva sauvojen käyttö yhdistettynä tähän säteilyyn alkoi vetää lapojakin tukkoon. Tämä keskivartaloasia ei ole ihan uusi, olen sitä aikaisemminkin epäillyt ja tämä vain vahvisti ns. vanhaa tietoa. Mitään en ole asialle kuitenkaan tehnyt, koska argh, keskivartalotreeni on epämukavaa! Tässä on vähän sellaiset fiilikset että ♫ hello darkness, my old friend, lankkutreeni tuli taloon. 🙈

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti